Viktiga tider att hålla reda på när det gäller däck
- 1 oktober – Du får börja använda dubbdäck
Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober - 17 april. De får användas även under annan tid om det är vinterväglag som motiverar användning av dubbade däck. - 1 november – Hastigheten sänks på en del av våra vägar
Förra vintersäsongens försök med sänkta hastighetsgränser på en del vägar med särskilt svårt vinterväglag fortsätter även denna säsong. Hastighetsgränsen kommer att vara sänkt 1 november t.o.m. 15 mars i södra Sverige och t.o.m. 17 april i Norrland och Dalarna. - 1 december - Du ska använda vinterdäck vid vinterväglag*
Vinterdäck ska användas när det är vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars. Kravet gäller för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon. - 1 december – Däcken ska ha minst 3 mm mönsterdjup vid vinterväglag*
Kravet gäller när det är vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars för personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av sådant fordon. Det utökade kravet på mönsterdjup från 1,6 mm till 3 mm gäller vinterdäck.
Om vinterdäck
Vägverket definierar ett vinterdäck på följande sätt. ”Med vinterdäck avses däck särskilt framtaget för vinterkörning och som är märkta: "M+T", "M.S.", "M & S", "M – S", "MS" eller "Mud and Snow”. Odubbade vinterdäck kallas vanligen friktionsdäck och ska inte blandas ihop med så kallade året-runt-däck. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria.
Ett argument mot dubbade däck är att dubbarna sliter på vägarna. Under de senaste åren har dock dubbarnas slitage minskat, av flera orsaker. De tekniska kraven på dubbarna har skärpts, vilket bland annat lett till att dubbarna nu är lättare. På de större vägarna används nu också mer slitstark beläggning.
Byt däck
Det är inte bara för lagens skull du ska byta däck. Snö och halka kan komma snabbt och utan vinterdäck ökar olycksrisken drastiskt. Sommardäck hårdnar vid lägre temperaturer och kan redan vid 5 plusgrader ge ett försämrat väggrepp.
Både vinterdäck och sommardäck har olika egenskaper som är specificerade för årstiden. Vinterdäcken har en mjukare gummiblandning för att klara bromsning och acceleration även i kyla men de slits ut mycket snabbare i sommartemperaturer än under vintern. Sommardäcken har däremot en lite hårdare gummiblandning och har bättre egenskaper mot vattenplaning under sommaren. Det smartaste är alltså att man byter däck för att det behövs, inte för att lagen säger det. Det är för ditt eget bästa.
* Det är polisen som gör bedömningen om och när vinterväglag råder. En generell definition lyder: Finns det snö, is eller frost på vägbanan – då råder vinterväglag. På en ren och torr vägbana i januari kan alltså sommardäck användas, men vinterdäck rekommenderas.