Förläng däckets livslängd

Det är viktigt att du känner dina däck som du kör med. Följer du fem gyllene regler kan du tryggt köra några år längre med dina däck.

  1. Kontrollera lufttrycket regelbundet. Om trycket inte är jämnt i alla däck blir köregenskaperna sämre och däcken slits ojämnt.
  2. Fram- och bakdäcken slits inte på samma sätt och därför är det bra att skifta däcken efter 5 000 - 10 000 kilometers körning. Kom ihåg att kolla lufttrycket.
  3. Kolla alltid däckets rotationsriktning på däcksidan när du monterar däck. Om ett däck monteras i fel rotationsriktning blir köregenskaperna sämre.
  4. Kör lugnt. Plötsliga inbromsningar och sidosladdar sliter extra mycket, speciellt på dubbdäck.
  5. Kolla alltid de gamla däcken i samband med bytet. Rätt monterade däck och lugnt körsätt sliter jämnt på däcken. Om de gamla däcken slitits ojämnt finns det skäl att låta en däckverkstad montera däcken och samtidigt kontrollera bilens styrgeometri.

Förvara däcken rätt

Vinterdäck ska förvaras mörkt svalt och luftigt när de inte används. Det förhindrar att gummit åldras. Särskilt viktigt är det att däcken inte blir utsatta för solljus. Lösa däck bör lagras stående medan kompletta hjul kan lagras liggande.

Tänk på att vi kan lagra dina däck mellan säsongerna om du så önskar!